Grzybica jelita
Większość chorób grzybiczych zaczyna się od jelita, gdzie przewagę nad naturalną florą bakteryjną posiadają różnego stylu bakterie i grzyby. Dlaczego dzieje się tak, że grzybica jelit jest pierwsza, a w przyszłości dopiero objawy są w innych narządach? Otóż w jelicie są o wiele lepsze uwarunkowania do rozwoju drobnoustroi, panuje tam wilgoć, zachodzą procesy fermentacji, a również są odpady ze strawionego pożywienia, co jest bez wątpienia odżywką dla tego rodzaju „gości”. Co zatem robić, aby grzybica jelita, a co za tym idzie grzybica ogólnoustrojowa nie była naszym zmartwieniem? Pierwszą rzeczą, by uniknąć grzybicy jest zadbanie o adekwatny poziom naturalnej flory bakteryjnej w naszym jelicie, co o wiele utrudni postęp grzybic. Florę możemy dostarczyć z niektórych środków żywieniowych takich jak: ogórek kiszony, bezpieczny jogurt, kapusta kiszona, sok z buraków kiszonych, maślanki, bądź z produktów diety, zawierających kultury bakterii. Takim produktem jest zdecydowanie ac-zymes, czy probiobalance. Następną istotną rzeczą w uniknięciu grzybicy jest dieta na grzybicę, która powinna być bezcukrowa i bezmączna. Te dwa suplementy są pożywką, bakterii, grzybów i wirusów, a zatem chcąc zapobiec chorobie, czy szybciej się wyleczyć pamiętaj, zeby ich nie jeść.